Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2022 bekend

Op 29 september heeft de jury de Shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt. Dit gebeurde in het NPO Radio 1 programma Villa VdB. Dit is de Shortlist, op alfabetische volgorde van auteur:

  • Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
  • Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
  • Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)
  • Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
  • Niña Weijers – Zelf doen (Atlas Contact)

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt over de Shortlist

De jury, dit jaar onder leiding van Guy Verhofstadt, begon met een recordaantal van 565 ingezonden titels. Verhofstadt: ‘Op de Longlist mogen vijftien titels prijken en op de Shortlist slechts vijf. Dat was in dit rijke literaire jaar een zware opgave voor de jury. Na uitgebreide beraadslagingen koos de jury voor vijf gedurfde werken. Alle vijf vertellen ze overtuigende verhalen, maar ze doen meer: elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot.’

Bekendmaking winnaar op 10 november

De winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 wordt op 10 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Nieuwe traditie: Boekenbon Betoog

Bij de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs wordt voortaan een Boekenbon Betoog uitgesproken. Jaarlijks wordt een relevante spreker benaderd om een eigenzinnige visie te geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld. Juryvoorzitter Guy Verhofstadt zal op 10 november de eerste editie van het Boekenbon Betoog voor zijn rekening nemen.

Download PDF met het volledige persbericht

Download PDF met de 5 titels van de Shortlist